Regisztráld magad a vizitigris oldalára!
A regisztráltak között minden hónapban egy raftingtúrát sorsolunk ki!

Csatlakozz hozzánk a facebookon is!

Csatlakozz hozzánk a facebookon is!

A raftingról

outdoor

RAFTING:

 Magyarországon a rafting szót általában a különböző típusú vadvízi hajóban történő evezés gyűjtőneveként használják, bár ez valójában egy ÖNÁLLÓ vadvízi sportág. A nevét a hajóról kapta, melyet eredetileg hadászati célokra fejlesztettek ki Amerikában. Raftnak, vagy rafthajónak azokat a vadvízi gumihajókat nevezzük, melyekben 4-6-8-10 fő tud egyszerre evezni. Mivel a hajó sebességét a legénység együttes és ÖSSZEHANGOLT evezése adja meg, ezért ez a sport kiválóan alkalmas csapatépítő és csapatösszetartó jellegű programokhoz. A raftot a hajó hátuljában ülő szakképzett túravezető kormányozza, de a két oldalon ülő evezősök is segíthetik ebben. A rafting az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb vadvízi sport. Ennek az az oka, hogy a legbiztonságosabb, illetve 10 éves kortól gyakorlatilag bárki művelheti, aki minimális úszástudással rendelkezik. Ebből adódóan kiválóan alkalmas családok részére, illetve azoknak, akik először tapasztalják meg a vadvízi evezés örömeit.

rafting,vadvizi

HYDROSPEED:

Ha már megtapasztaltad a vadvízi evezést, és további kalandokra vágysz, a HYDROSPEED éppen neked való. A folyó meghódításában mindössze egy műanyagból készült (levegővel teli) úszótest, mentő mellény, sisak, egy pár békatalp (uszony), és persze egy neoprén ruha van a vállalkozó szelleműek segítségére. Az úszódeszkán hasalva lehet szembeszállni a hullámokkal, az irányítást békatalp segítségével lehet megoldani.

De vigyázat végig úszni kell, különben tehetetlen falevélként sodródunk az árral, ez az egyik legjobb kondíciót követelő sportág. A túrát kajakos túravezetők kísérik, akik szükség esetén a résztvevők segítségére sietnek.

rafting,kanyoning

KANYONING:

 A canyoning vagy kanyonmászás az utóbbi években egyre ismertebbé vált. Elsősorban azoknak ajánlott, akik a kaland érdekében nem riadnak vissza egy kis hegymászástól, és mindezt teljes felszerelésben, azaz egy speciálisan ehhez a sporthoz megerősített neoprén ruhában. Ha már a kaptatóval sikerült megbirkózni, nincs is más hátra, mint élvezni a hegyi patak által simára csiszolt természetes csúszdákat. Lefele végig a patakmederben halad a csapat, helyenként csúszkálva, úszva, néha 4-6 méter magasból leugorva a víz által kivájt medencékbe. A túra legvégén még egy 12 méteres vízesésen is lecsúszhatnak a legbátrabbak. A csoport biztonságáról itt is tapasztalt túravezetők gondoskodnak. A canyoning felejthetetlen élmény, mindenkinek ajánljuk (aki nem tériszonyos)!Felszerelések:
sisak,outdoor

SISAK:

 A sisakok legfontosabb feladata a koponya védelme. Ezen belül külön ki kell emelnünk két területet: a halántékot és a tarkót. Bármelyik testrész sérülése -- sisak nélkül -- életveszélyt (ájulás a víz alatt) esetleg egyéb komoly sérülést okozhat. Ez kockázat a megfelelő sisak használatával teljesen kiküszöbölhető. A fentiek alapján tehát két fontos kritériuma van a vadvízi sisaknak: az egyik, hogy védje a tarkót, a másik, hogy védje a halántékot. A jó sisak legyen fülvédős, stabil, hogy ne izegjen-mozogjon a fejen!

mentőmellény, outdoor

MENTŐMELLÉNY:

 A mentőmellény talán ez egyik legfontosabb védőfelszerelés, mivel közvetlenül az életet védi. A vadvízben általában nem lehet úszni, mivel a sok szikla és a zúgó, melyek igen komoly sérüléseket okozhatnak. A mentőmellény lehetővé teszi, hogy a vízbeesett túrázó lebegve jusson el a partig, vagy másszon vissza a csónakba. Milyen egy jó vadvízi mentőmellény? Először is olyan amit vadvízre gyártottak (nem vitorlás, nem surf-ös....), melynek felhajtóereje jóval nagyobb mint a síkvizi mellényeké. Másodszor is speciális kiképzésű, ún. gyorscsattal rendelkezik. Ezen kívűl legyen élénk színű és méretben pont megfelelő.

NEOPRÉN RUHA,rafting,outdoor

NEOPRÉN RUHA:

 A neoprén ruha az egyik legfontosabb kelléke a vadvízi túrázásnak. Funkciója nagyon sokrétű. Legfontosabb szerepe, hogy 3-4 mm-es vastagsága megvédi a túrázót a hidegvíztől és a kisebb ütésektől. Ez nem egy száraz ruha, ami nem engedi be a vizet, hanem egy olyan mikropólusokkal rendelkező speciális anyagból készült -- gumis műanyaghoz hasonló -- vastag anyag, ami nagyon gyorsan (szinte azonnal) átmelegszik, így melegen tartja a testet. Természetesen a ruha nem fűt, de kimagasló hőszigetelő tulajdonságánál fogva bent tartja a testmeleget, maximálisan véd a hideg víz ellen. A ruha másik fontos funkciója, hogy megvéd a kisebb horzsolásoktól, karcolásoktól, illetve a benne levő térdvédőnek köszönhetően a vízbeesésnél az egyik leginkább veszélyeztetett testrészt, a térdet is óvja a serülésektől. A ruha cipőjének szinten fontos szerepe van, mivel vastag talprésze lehetővé teszi a jobb mederfogást, illetve a kisebb sziklának való ütközésnél a sérülés elkerülését. A ruha alatt általában csak fürdőruhát és egy pólót érdemes csak viselni.

dobózsák,rafting,tréning

DOBÓZSÁK:

 Egy hatékonyan használható vadvízi mentőeszköz, melynek kötélvég részét megtartva, illetve a zsákrészt eldobva egy 15-20 méter hosszan kibomló mentőkötél nyújt segítséget a vízből kimentendő bajbajutott számára. A dobózsák a túravezetőinek elengedhetetlen és egyik leggyakrabban használt kelléke. Igazság szerint ezt a mentőeszközt kötelezővé kellene tenni minden túravezető részére, mivel hiánya alapvetően lecsökkenti a sikeres vízimentés esélyeit. Nevét a kb. 10x10x20 cm-es zsák formájáról kapta, mely 15-20 méter erős, feltűnő színű mentőkötelet tartalmaz. A dobás lendületéhez a kellő súlyt biztosító zsák végén egy műanyag kapaszkodó található. Fontos tudnivaló, hogy a bajbajutottnak tilos a kötelet a kezére tekernie, mivel így az könnyen összeroppanthatja a kézfejet, ezzel tovább súlyosbítva a helyzetet. Vendégeink minden túra elôtt alapos tájékoztatást kapnak a dobózsákról.

lapát,rafting,tréning

LAPÁT:

 Talán első hallásra furcsának tűnik, de az lapát a védőfelszerelések közé tartozik, mindemellett természetesen eredeti funkcióját is betölti. A lapáttal távol tarthatóak a sziklák vagy egyéb terepakadályok, illetve a csónak megbillenése esetén segítségével rá lehet támaszkodni a vízre, elkerülve a borulást. Ezen okok miatt a vadvízi lapát mindig jóval erôsebb anyagból készül, mint a síkvízi megfelelője.Folyók:


Soca-Bovec,rafting,tréning

Soca-Bovec (Szlovénia):

Elérhetőség: Budapest - Willach - Bovec 560 km A szlovén-olasz határnál található, csodás hegyek között megbújó kis városka, páratlan gyöngyszeme a vadvízi sportok szerelmeseinek. A smaragd zöld Soča folyó völgye egyedülálló hely, ahol mindenféle őrültséget ki lehet próbálni, amit valaha a hegyi-vízi sportoknál kitaláltak. A folyó (WW II - IV) három különböző erősségű szakaszra osztható, evezés szempontjából. A RAFTING-ot választó vendégek általában mindig a legizgalmasabb (kb. 10 km-es) alsó szakaszon eveznek (már amikor evezőjük beleér a vízbe a magas hullámok hátán repülő csónakból), kis vízmagasságnál pedig a sziklák közti szlalomozás teszi élménydússá a programot.

Salza,outdoor,tréning

Salza (Ausztria) minimum 8 ember esetén:

Elérhetőség: Budapest - Wildalpen távolsága kb. 450 km, ebből 350 km autópálya Az elmúlt években Wildalpen Steiermark legszebb vadvízi paradicsomává nőtte ki magát. A vadvízi evezésen kívül kirándulásra, hegymászásra, biciklizésre, erdei szaunázásra és még számos egyéb aktív pihenésre van lehetőség. A falut átszelő Salza folyó, az őt körülvevő hegyek gleccser vízéből táplálkozik. A folyón a könnyű szakaszoktól az igazán izgalmasakig minden átmenet megtalálható, ezért bátran ajánljuk minden evezős számára az abszolút kezdőktől a legtapasztaltabbakig. A folyó átlagos vízerőssége / a VI-os fokozatú skálán / WW II-III+, ami közepes nehézségűnek mondható, Kb. 60 km hosszan hajózható. A felső 10-15 km WW I-II erősségű, a középső és alsó szakaszon WW I-III+ erősségű részek váltogatják egymást. Egy izgalmasabb, hullámosabb szakasz után mindig szelídebb rész következik.

ÉLMÉNY | KALAND | FEJLŐDÉS| ENGLISH

Honlapkészítés