A Raftingról

Rafting

Hydrospeed

KANYONING

SISAK

MENTŐ -
MELLÉNY

NEOPRÉN RUHA

DOBÓZSÁK

LAPÁT

Jókedv

rafting

Magyarországon a rafting szót általában a különböző típusú vadvízi hajóban történő evezés gyűjtőneveként használják, bár ez valójában egy ÖNÁLLÓ vadvízi sportág. A nevét a hajóról kapta, melyet eredetileg hadászati célokra fejlesztettek ki Amerikában. Raftnak, vagy rafthajónak azokat a vadvízi gumihajókat nevezzük, melyekben 4-6-8-10 fő tud egyszerre evezni. Mivel a hajó sebességét a legénység együttes és ÖSSZEHANGOLT evezése adja meg, ezért ez a sport kiválóan alkalmas csapatépítő és csapatösszetartó jellegű programokhoz. A raftot a hajó hátuljában ülő szakképzett túravezető kormányozza, de a két oldalon ülő evezősök is segíthetik ebben. A rafting az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb vadvízi sport. Ennek az az oka, hogy a legbiztonságosabb, illetve 10 éves kortól gyakorlatilag bárki művelheti, aki minimális úszástudással rendelkezik. Ebből adódóan kiválóan alkalmas családok részére, illetve azoknak, akik először tapasztalják meg a vadvízi evezés örömeit.

HYDROSPEED

Ha már megtapasztaltad a vadvízi evezést, és további kalandokra vágysz, a HYDROSPEED éppen neked való. A folyó meghódításában mindössze egy műanyagból készült (levegővel teli) úszótest, mentő mellény, sisak, egy pár békatalp (uszony), és persze egy neoprén ruha van a vállalkozó szelleműek segítségére. Az úszódeszkán hasalva lehet szembeszállni a hullámokkal, az irányítást békatalp segítségével lehet megoldani. De vigyázat végig úszni kell, különben tehetetlen falevélként sodródunk az árral, ez az egyik legjobb kondíciót követelő sportág. A túrát kajakos túravezetők kísérik, akik szükség esetén a résztvevők segítségére sietnek.

Kanyoning

A Kanyoning vagy kanyonmászás az utóbbi években egyre ismertebbé vált. Elsősorban azoknak ajánlott, akik a kaland érdekében nem riadnak vissza egy kis hegymászástól, és mindezt teljes felszerelésben, azaz egy speciálisan ehhez a sporthoz megerősített neoprén ruhában. Ha már a kaptatóval sikerült megbirkózni, nincs is más hátra, mint élvezni a hegyi patak által simára csiszolt természetes csúszdákat. Lefele végig a patakmederben halad a csapat, helyenként csúszkálva, úszva, néha 4-6 méter magasból leugorva a víz által kivájt medencékbe. A túra legvégén még egy 12 méteres vízesésen is lecsúszhatnak a legbátrabbak. A csoport biztonságáról itt is tapasztalt túravezetők gondoskodnak. A canyoning felejthetetlen élmény, mindenkinek ajánljuk (aki nem tériszonyos)!

SISAK

A sisakok legfontosabb feladata a koponya védelme. Ezen belül külön ki kell emelnünk két területet: a halántékot és a tarkót. Bármelyik testrész sérülése - sisak nélkül - életveszélyt (ájulás a víz alatt), esetleg egyéb komoly sérülést okozhat. Ez kockázat a megfelelő sisak használatával teljesen kiküszöbölhető. A fentiek alapján tehát két fontos kritériuma van a vadvízi sisaknak: az egyik, hogy védje a tarkót, a másik, hogy védje a halántékot. A jó sisak legyen fülvédős, stabil, hogy ne izegjen-mozogjon a fejen!

MENTŐMELLÉNY

A vadvízben általában nem lehet úszni, mivel a sok a szikla és a zúgó, melyek igen komoly sérüléseket okozhatnak. A mentőmellény lehetővé teszi, hogy a vízbeesett túrázó lebegve jusson el a partig, vagy másszon vissza a csónakba. Milyen egy jó vadvízi mentőmellény? Először is olyan, amit vadvízre gyártottak (nem vitorlás, nem surf-ös….),

NEOPRÉN RUHA

A neoprén ruha az egyik legfontosabb kelléke a vadvízi túrázásnak. Funkciója nagyon sokrétű. Legfontosabb szerepe, hogy 3-4 mm-es vastagsága megvédi a túrázót a hidegvíztől és a kisebb ütésektől. Ez nem egy száraz ruha, ami nem engedi be a vizet, hanem egy olyan mikropólusokkal rendelkező speciális anyagból készült -- gumis műanyaghoz hasonló -- vastag anyag, ami nagyon gyorsan (szinte azonnal) átmelegszik, így melegen tartja a testet. Természetesen a ruha nem fűt, de kimagasló hőszigetelő tulajdonságánál fogva bent tartja a testmeleget, maximálisan véd a hideg víz ellen. A ruha másik fontos funkciója, hogy megvéd a kisebb horzsolásoktól, karcolásoktól, illetve a benne levő térdvédőnek köszönhetően a vízbeesésnél az egyik leginkább veszélyeztetett testrészt, a térdet is óvja a serülésektől. A ruha cipőjének szinten fontos szerepe van, mivel vastag talprésze lehetővé teszi a jobb mederfogást, illetve a kisebb sziklának való ütközésnél a sérülés elkerülését. A ruha alatt általában csak fürdőruhát és egy pólót érdemes csak viselni.

DOBÓZSÁK

Egy hatékonyan használható vadvízi mentőeszköz, melynek kötélvég részét megtartva, illetve a zsákrészt eldobva egy 15-20 méter hosszan kibomló mentőkötél nyújt segítséget a vízből kimentendő bajbajutott számára. A dobózsák a túravezetőinek elengedhetetlen és egyik leggyakrabban használt kelléke. Igazság szerint ezt a mentőeszközt kötelezővé kellene tenni minden túravezető részére, mivel hiánya alapvetően lecsökkenti a sikeres vízimentés esélyeit. Nevét a kb. 10x10x20 cm-es zsák formájáról kapta, mely 15-20 méter erős, feltűnő színű mentőkötelet tartalmaz. A dobás lendületéhez a kellő súlyt biztosító zsák végén egy műanyag kapaszkodó található. Fontos tudnivaló, hogy a bajbajutottnak tilos a kötelet a kezére tekernie, mivel így az könnyen összeroppanthatja a kézfejet, ezzel tovább súlyosbítva a helyzetet. Vendégeink minden túra elôtt alapos tájékoztatást kapnak a dobózsákról.

LAPÁT

Talán első hallásra furcsának tűnik, de az lapát a védőfelszerelések közé tartozik, mindemellett természetesen eredeti funkcióját is betölti. A lapáttal távol tarthatóak a sziklák vagy egyéb terepakadályok, illetve a csónak megbillenése esetén segítségével rá lehet támaszkodni a vízre, elkerülve a borulást. Ezen okok miatt a vadvízi lapát mindig jóval erôsebb anyagból készül, mint a síkvízi megfelelője.

Jókedv

A Vizitigris túráinak legfontosabb összetevője, mely nélkül soha nem indulunk el. Sőt, olyan sokat viszünk mindig magunkkal, hogy bőben jut belőle mindenkinek. Számunkra nem pénzkereseti lehetőség, hanem szórakoztatás, élmény-ajándék az evezés. Büszkék vagyunk rá, hogy olyan élményeket adunk könnyedén az utasainknak, melyek hosszú hónapokra feltöltik őket és elkísérik a sívár, szürke hétköznapokban is.

Helyszínek

Ausztria

Salza

Elérhetőség: Budapest - Wildalpen távolsága kb. 450 km, ebből 350 km autópálya. Az elmúlt években Wildalpen Steiermark legszebb vadvízi paradicsomává nőtte ki magát. A vadvízi evezésen kívül kirándulásra, hegymászásra, biciklizésre, erdei szaunázásra és még számos egyéb aktív pihenésre van lehetőség. A falut átszelő Salza folyó, az őt körülvevő hegyek gleccser vízéből táplálkozik. A folyón a könnyű szakaszoktól az igazán izgalmasakig minden átmenet megtalálható, ezért bátran ajánljuk minden evezős számára az abszolút kezdőktől a legtapasztaltabbakig. A folyó átlagos vízerőssége / a VI-os fokozatú skálán / WW II-III+, ami közepes nehézségűnek mondható, Kb. 60 km hosszan hajózható. A felső 10-15 km WW I-II erősségű, a középső és alsó szakaszon WW I-III+ erősségű részek váltogatják egymást. Egy izgalmasabb, hullámosabb szakasz után mindig szelídebb rész következik.

Szlovénia

Soca-Bovec

A SOČA Európa egyik legszebb vadvízi folyója. Az extrém sportok és főleg a vadvizi evezést kedvelők paradicsoma. A folyó egész idényben (áprilistól-október végéig) evezhető. Megtalálható könnyebb és nehezebb szakasz is, ezért a kezdőknek és a rutinos túrázóknak is egyaránt ajánlható.A hegyek közt zúgó türkiszzöld folyó bárkit könnyedén levesz a lábáról.

Csatlakozz

Regisztráció